Sănătate

    Dereglarea ceasului celular legată de leziuni ale creierului


    Conform cercetărilor specialiştilor de la Washington University School of Medicine din St. Louis şi University of Pennsylvania, există o conexiune extrem de puternică între problemele de somn şi bolile neurodegenerative. Lipsa de somn creşte riscul de Alzheimer şi perturbarea tiparelor de somn este printre primele semne ale acestei maladii.



    Celule cerebrale deteriorate. Foto: Washington University School of Medicine.


    O deteriorare a celulelor creierului similară cu cea observată în boala Alzheimer sau în alte tulburări apare când o genă ce controlează ciclul veghe-somn şi alte ritmuri ale corpului este dezactivată.

    Dezactivarea genei responsabile de ritmul circadian, care controlează ritmul zilnic al multor procese din corp, blochează o parte a ciclului intern al creierului care neutralizează substanţele periculoase cunoscute sub numele de radicali liberi.

    Cercetătorii au observat la animalele de laborator bătrâne, care nu aveau gena ceasului intern, că multe dintre celulele creierului se deteriorau şi nu mai funcţionau corect. Modelul de deteriorare era similar cu cel din boala Alzheimer şi din alte afecţiuni degenerative.

    Deteriorarea celulelor cerebrale a depăşit cu mult ce se observă de obicei la animalele bătrâne. Multe dintre leziuni par a fi făcute de radicalii liberi, care sunt subproduse ale metabolismului.

    Dacă radicalii liberi intră în contact cu celulele cerebrale sau cu alte ţesuturi, pot produce reacţii chimice ce duc la deteriorare.

    Urmărind producţia de enzime antioxidante cheie, s-a observat un vârf de proteine antioxidante în mijlocul zilei la animalele sănătoase, iar la cele care nu aveau gena responsabilă cu ceasul intern, Bmal1, acest vârf lipsea. Fără această creştere de proteine specifice, radicalii liberi pot rămâne în creier mai mult timp, contribuind la deteriorarea celulelor.

    GH. MANOIU | 29 NOIEMBRIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un tratament pentru infecţii oculare vechi de 1000 de ani ar putea deţine cheia pentru distrugerea microbilor rezistenţi la antibiotice.
    Cercetătorii elveţieni de la Spitalul Universitar din Zürich testează folosirea oxigenului în tratarea cancerului.
    Pâinea, chips-urile şi cartofii ar trebui să fie prăjiţi la o culoare galben-aurie, şi nu la maro, pentru a reduce aportul unui produs care ar putea provoca cancer.
    Studii facute de cercetatori de la Universitatea din Illinois au dus la concluzia ca ar putea exista o legatura intre dieta bogata in grasimi si problemele copiilor privind atentia, hiperactivitatea sau dizabilitatile de memorie si invatare.
    Cercetători de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, şi Universitatea din Columbia Britanică, Canada, au descoperit că un carbohidrat cu care parazitul malariei se ataşează la placenta unei femei însărcinate este identic cu un carbohidrat găsit în celulele canceroase.
    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Wuerzburg au descoperit o nouă substanţă activă care poate opri creşterea celulelor de cancer de piele. Descoperirea ar putea ajuta contra carcinomului cu celule Merkel, o formă rară dar extrem de agresivă de cancer de piele frecvent întâlnită la persoanele cu un sistem imunitar slăbit.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact