Sănătate

    Genă rezistentă la toate formele de antibiotice, găsită în China

    Medicii chinezi, în colaborare cu specialişti din Marea Britanie, au identificat prima genă care ajută bacteriile să reziste la singurul grup de antibiotice cunoscute ca fiind eficiente când toate celelalte eşuează. Experţii chinezi şi britanici au ajuns la concluzia alarmantă că ultima noastră linie de apărare cu antibiotice a fost depăşită.



    Fermă de porci.


    Vinovatul este gena MCR-1, care permite bacteriilor comune să dezvolte rezistenţă la polimixine, grupul de antibiotice considerat cel mai sigur în lupta cu super-bacteriile. Gena se răspândeşte cu uşurinţă de la tulpină la tulpină, permiţând unei anumite bacterii să evolueze mai repede decât putem veni cu soluţii.

    Deşi limitată în prezent la China, MCR-1 se poate răspândi în întreaga lume.

    Gena a fost descoperită pe plasmide, versiuni mobile ale ADN-ului care sunt mult mai uşor copiate şi transferate între diferiţi microbi. Conform cercetătorilor, probele care conţin gena au fost găsite în porci, pui şi oameni din sudul Chinei, dar rezistenţa îşi are originea în animale.

    Cercetătorii prezic o revenire la Evul Mediu, atunci când germeni comuni, cum ar fi E. coli pot pune o persoană în pericol de moarte.

    21 NOIEMBRIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Un studiu început acum patru ani pe populaţiile din Finlanda şi Suedia, lărgit apoi pe 150000 de oameni a găsit, prin testare genetică, o mutaţie rară care protejează chiar şi oamenii graşi de îmbolnavirea de diabet de tip 2. Efectul este foarte puternic, mutaţia reducând cu două treimi riscul de boală, ceea ce îi determină pe cercetători să înceapă căutarea de medicamente care să imite efectul mutaţiei.
    Oamenii pot avea o genă de păr roşu ascunsă, care creşte riscul de cancer de piele cauzat de expunerea la soare.
    O descoperire importantă făcută de cercetătorii americani privind vase neidentificate anterior care conectează direct creierul cu sistemul imunitar, ar putea ajuta în studierea şi găsirea de tratament pentru boli neurologice, cum ar fi autismul, scleroza multiplă, sau Alzheimer.
    Există dovezi care leagă funcţia creierului de compoziţia bacteriilor intestinale, dar modul în care funcţionează această relaţie este încă un mister.
    Cercetătorii britanici consideră că proprietăţile antibacteriene ale extrasului din ceapa persană ar putea creşte efectele tratamentului antibiotic existent în cazurile de tuberculoză.
    Cercetătorii de la Instituto de Salud Carlos III, Madrid, au constatat că bărbaţii care au urmat o dietă mediteraneană, bogată în peşte, cartofi fierţi, fructe întregi, legume şi ulei de măsline, cu un consum redus de sucuri, au avut un risc mai scăzut de cancer de prostată agresiv decât cei care au urmat alte diete.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact