Sănătate

    O mutaţie genetică poate proteja de diabet


    Un studiu început acum patru ani pe populaţiile din Finlanda şi Suedia, lărgit apoi pe 150000 de oameni a găsit, prin testare genetică, o mutaţie rară care protejează chiar şi oamenii graşi de îmbolnavirea de diabet de tip 2. Efectul este foarte puternic, mutaţia reducând cu două treimi riscul de boală, ceea ce îi determină pe cercetători să înceapă căutarea de medicamente care să imite efectul mutaţiei.


    Mutaţia distruge o genă folosită de celulele pancreasului când se produce insulină. Persoanele care au mutaţia respectivă produc ceva mai multă insulină şi au un nivel uşor mai scăzut de glucoză în sânge pe toată viaţa.

    Este pentru prima dată când o mutaţie care distruge o genă se dovedeste benefică în cercetarea diabetului. Pentru oamenii de ştiinţă, rezultatul a fost o surpriză, deoarece aceeaşi mutaţie distruge o copie a genei şi are efect opus la unele animale, cauzând diabet.

    Urmează mai multe cercetări pentru a vedea dacă mutaţia nu are şi efecte negative asupra sănătăţii, deşi până acum, nu au fost găsite.

    Xompaniile Pfizer şi Amgen, implicate în realizarea studiului, au început programe pentru dezvoltarea de medicamente care să acţioneze similar mutaţiei descoperite, programe care pot dura însă 10-20 de ani.

    GH. MĂNOIU | 6 MARTIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oamenii pot avea o genă de păr roşu ascunsă, care creşte riscul de cancer de piele cauzat de expunerea la soare.
    O descoperire importantă făcută de cercetătorii americani privind vase neidentificate anterior care conectează direct creierul cu sistemul imunitar, ar putea ajuta în studierea şi găsirea de tratament pentru boli neurologice, cum ar fi autismul, scleroza multiplă, sau Alzheimer.
    Există dovezi care leagă funcţia creierului de compoziţia bacteriilor intestinale, dar modul în care funcţionează această relaţie este încă un mister.
    Cercetătorii britanici consideră că proprietăţile antibacteriene ale extrasului din ceapa persană ar putea creşte efectele tratamentului antibiotic existent în cazurile de tuberculoză.
    Cercetătorii de la Instituto de Salud Carlos III, Madrid, au constatat că bărbaţii care au urmat o dietă mediteraneană, bogată în peşte, cartofi fierţi, fructe întregi, legume şi ulei de măsline, cu un consum redus de sucuri, au avut un risc mai scăzut de cancer de prostată agresiv decât cei care au urmat alte diete.
    O dietă cu un conţinut foarte scăzut de calorii poate inversa rapid diabetul de tip 2, conform unui studiu realizat de o echipă de cercetători de la Universitatea Yale, din Statele Unite.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact