Mapamond

    Leagănul omului ar putea fi în Maroc, nu în Etiopia, aşa cum se credea anterior

    În mod obişnuit, Etiopia a fost considerată ca leagănul oamenilor moderni, deoarece aici au fost găsite cele mai vechi fosile de Homo sapiens, dar o nouă descoperire sugerează că originea oamenilor moderni s-ar putea muta în Maroc.



    Homo Sapiens Jebel Irhoud. Foto: Ryan Somma/Wikimedia Commons (CC BY-SA 2.0)


    Fosilele de Homo Sapiens descoperite aici de cercetători de la Institutul de Antropologie Max Planck din Leipzig ar avea o vechime estimată la 300000 de ani, cu 100000 mai mult decât oricare altă descoperire, plasând apariţia strămoşilor noştri mult anterior în timp.

    Această descoperire se dovedeşte importantă nu numai pentru modul în care afectează calendarul apariţiei omului, dar şi în ceea ce priveşte zona geografică. Aceste fosile au fost găsite în Jebel Irhoud, Maroc, de cealaltă parte a continentului african.

    Evaluarea este în concordanţă cu alte cercetări recente. În septembrie, cercetători de la Universitatea din Uppsala, Suedia, Universitatea din Johannesburg, Africa de Sud şi Universitatea din Witwatersrand, Africa de Sud, au publicat un studiu pe baza analizei datelor genetice, în care au sugerat că Homo sapiens a apărut în urmă cu 350000 de ani, mult mai devreme decât se credea anterior.

    Cercetătorii susţin teoria că Homo sapiens are origine pan-africană, cu evoluţii simultane pe întregul continent.

    Împreună cu fosilele, arheologii au găsit unelte de piatră care ar putea fi considerate artefacte.

    31 OCTOMBRIE 2017



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona, Statele Unite, au analizat mineralele din jurul super-vulcanului din Parcul Național Yellowstone şi au ajuns la o concluzie surprinzătoare. Acesta ar putea erupe mult mai repede decât se aşteptau şi viaţa, aşa cum o ştim, ar putea să înceteze.
    O echipă de arheologi de la British Museum, London's Natural History Museum şi Queen Mary College de la University of London au anunţat descoperirea unor amprente de picioare umane, vechi de cel puţin 800000 ani, în noroi întărit, la Happisburgh, pe coasta de est. Sunt urmele a cinci persoane şi sunt cele mai vechi găsite în afara Africii, şi cele mai vechi dovezi ale vieţii umane din nordul Europei.
    O echipă internaţională de arheologi condusă de New York University a studiat timp de 13 ani rămăşiţe descoperite în sud-vestul Franţei şi a ajuns la concluzia că neandertalienii, precursori ai oamenilor moderni, îşi îngropau morţii. Descoperirea nu confirmă numai existenţa unor morminte în Europa de Vest ci şi o capacitate cognitivă necesară.
    O mumie adusă în Germania de o prinţesă bavareză după o expediţie în America de Sud, în 1898, şi care nu fusese identificată, a fost analizată de cercetătorii de la Universitatea din Munchen. După aducerea ei, mumia a fost ignorată şi multă vreme s-a crezut că a fost găsită în mlaştinile din Germania.
    O hartă stelară găsită pe plafonul unui mormânt antic din Japonia este considerată cea mai veche hartă stelară şi a fost bazată pe observaţiile astronomice realizate cu secole mai devreme în China.
    Muzeul The Okinawa Prefectural Museum & Art a anunţat descoperirea unor unelte din scoică vechi de aproximativ 20000 de ani, în peştera Sakitari-do, aproape de locul în care au fost găsite cele mai vechi schelete întregi din ţară.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact