Spațiu

    Grupare de planete pe cerul apusului la sfarsitul lunii mai


    Pe 26 mai, la apus, Venus, Jupiter si Mercur vor forma un triunghi luminos larg de doar trei grade.



    Conjunctia planetara. Foto: NASA


    Aceasta tripla conjunctie de planete este un fenomen rar. Ultima a fost in mai 2011, iar urmatoarea va fi in octombrie 2015. Conjunctia de acum implica cele mai luminoase trei planete de pe cerul noptii de mai.

    Cel mai bun moment pentru observare este la 30-60 minute dupa apusul soarelui. Cele trei planete vor fi la orizont in directia vest.

    Planetele au format conjunctii in toata luna mai, iar cu doua zile in urma, pe 24 mai, Mercur a trecut la mai putin de 2 grade de Venus, pregatind triunghiul din 26 mai.

    Triunghiul incepe sa se imprastie pe 27 mai, dar pe 28, Venus trece la un grad de Jupiter, formand o pereche spectaculoasa.

    Din 23 pana pe 26, cele trei planete sunt situate destul de aproape pentru a putea fi cuprinse in campul unui binoclu.

    GH. MANOIU | 24 MAI 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Kepler-78b este o lume de lavă aprinsă care înconjoară steaua sa la fiecare opt ore şi jumătate, la o distanţă mai mică de 1,6 milioane km, una dintre cele mai înguste orbite cunoscute, iar teoriile actuale spun că ea nu se putea forma acolo şi nici nu putea ajunge acolo.
    NASA a confirmat că un ocean se află sub crusta de gheaţă care acoperă suprafaţa lui Ganymede, cel mai mare dintre sateliţii planetei Jupiter, iar acest ocean ar putea fi capabil să susţină viaţa.
    Telescopul spaţial Spitzer al agenţiei americane NASA a dezvăluit primul sistem cunoscut de şapte planete de dimensiuni apropiate cu Pământul, în jurul unei singure stele.
    Roverul Curiosity al NASA şi urmele deplasării sale pe suprafaţa planetei Marte sunt vizibile pe o imagine luată de camera de înaltă rezoluţie a Mars Reconnaissance Orbiter care se roteşte pe orbită în jurul planetei.
    Cercetătorii elveţieni şi belgieni, au realizat primul detector de mişcare pentru găsirea formelor de viaţă microscopice pe planete îndepărtate.
    Undele seismice au ajutat oamenii de ştiinţă să descifreze cel mai adânc mister: miezul interior al planetei. O echipa de cercetători de la Universitatea din Illinois şi Universitatea Nanjing din China au descoperit că miezul interior al Pământului are la rândul lui un miez interior, cu proprietăţi surprinzătoare.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact