Ediţia în limba română
    News / Spațiu

    Pe Marte a existat un lac, mult timp în urmă

    Cu miliarde de ani în urmă, un lac umplea craterul larg de 154 km, explorat de roverul Curiosity pe Planeta Roşie, dovadă că acesta ar fi putut avea viaţă microbiană cu mulţi ani în urmă.



    Urme ale curgerii apei în straturile de rocă marţiană.


    Noile descoperiri combină mai mult de doi ani de date colectate de rover, de la aterizarea sa în interiorul Gale Crater în august 2012.

    Oamenii de ştiinţă au descoperit grămezi de roci care conţin sedimente depuse de apă, înclinate spre centrul craterului, care acum este o movilă de cinci kilometri, numită Muntele Sharp. Aceasta ar însemna că Muntele Sharp nu a existat în urmă cu aproximativ 3,5 miliarde ani, când craterul a fost plin cu apă.

    La scurt timp după aterizare, Curiosity a constatat că Marte a avut cândva ingredientele chimice şi condiţii de mediu necesare pentru a susţine viaţa microbiană. Roverul a început apoi drumul spre Muntele Sharp pentru a căuta alte nişe locuibile şi pentru a vedea dacă mediul favorabil vieţii a existat suficient de mult timp pentru ca viaţa să evolueze.

    Dimensiunea lacului din Gale Crater şi durata sa, presupune că ar fi fost timp suficient ca viața să apară, spun specialiştii de la NASA.

    Noile studii arată existenţa unei serii de perioade umede şi calde în Gale Crater, ceea ce contestă teoria anterioară conform căreia perioada de climat cald de pe Marte a fost relativ de scurtă durată.

    11 DECEMBRIE 2014



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Eskimo Nebula numita si NGC 2392, din constelatia Gemenii, situata la 4200 ani-lumina de Pamant, este o nebuloasa planetara, faza terminala a unei stele cum este Soarele, cand devine o gigantica rosie si arunca in spatiu straturile sale exterioare.
    Pe imaginile transmise de roverul Curiosity de la NASA a fost reperată o formă care seamănă cu o lingură mare ce zace pe suprafaţa prăfuită a planetei Marte.
    Cercetatorii de la ESO au facut observatii detaliate asupra prafului din jurul gaurii negre gigantice din centrul unei galaxii active. Concluzia a fost ca praful nu se dispune cum era de asteptat intr-un tor in jurul gaurii negre, ci se gaseste in cantitate mare deasupra si sub tor. Aceste observatii arata ca paful este impins departe de gaura neagra ca un vant rece, lucru surprinzator, care arata cum evolueaza si interactioneaza masivele gauri negre cu mediul ce le inconjoara.
    Flash-uri de energie detectate în galaxii îndepărtate ar putea fi dovezi ale existenţei navelor spaţiale interstelare extraterestre propulsate cu pânze de lumină.
    Telescopul spaţial Spitzer al agenţiei americane NASA a dezvăluit primul sistem cunoscut de şapte planete de dimensiuni apropiate cu Pământul, în jurul unei singure stele.
    O echipă internaţională de astronomi a descoperit o planetă tânără, exotică, care nu orbitează în jurul unei stele. Planeta care pluteşte liberă prin spaţiu, numita PSO J318.5 – 22, este la numai 80 de ani lumină de Pământ şi are o masă de şase ori cât a planetei Jupiter. S-a format acum 12 milioane de ani şi poate fi considerată un nou născut.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact