Ediţia în limba română
    News / Spațiu

    Praf in jurul unei gauri negre gigantice


    Cercetatorii de la ESO au facut observatii detaliate asupra prafului din jurul gaurii negre gigantice din centrul unei galaxii active. Concluzia a fost ca praful nu se dispune cum era de asteptat intr-un tor in jurul gaurii negre, ci se gaseste in cantitate mare deasupra si sub tor.



    Gaura neagra din centrul galaxiei NGC 3783. Imagine artistica ESO/M. Kornmesser


    Aceste observatii arata ca paful este impins departe de gaura neagra ca un vant rece, lucru surprinzator, care arata cum evolueaza si interactioneaza masivele gauri negre cu mediul ce le inconjoara.

    Aproape toate galaxiile au in centrul lor o gaura neagra. Unele dintre acestea sunt intr-un proces de crestere prin atragerea in interior a materiei din mediul inconjurator devenind nuclee galactice active.

    Zona centrala este inconjurata de gogosi de praf cosmic, atras din mediul ce le inconjoara. Acest praf este compus din particule de silicat si grafit. Fumul de la o lumanare este foarte asemanator cu acest praf cosmic, doar ca particulele din praf sunt de zeci de ori mai mici.

    Se credea ca o mare parte dintre radiatiile infrarosii puternice ce vin de la un astfel de nucleu isi are originea in gogosile de praf.

    Observatiile de acum asupra galaxiei active NGC 3783 in constelatia Centaurus, au aratat ca, desi praful din tor este la temperatura de 700 pana la 1000 grade Celsius, exista cantitati uriase de praf rece peste si sub acest tor principal.

    Praful descoperit formeaza un vant rece ce curge inafara dinspre gaura neagra. Acest vant pare sa joace un rol important in relatia complexa dintre gaura neagra si mediu. Gaura neagra isi alimenteaza apetitul absorbind materia din jur, dar radiatiile intense pe care le produce, par sa impinga materia departe. Nu este inca clar cum se desfasoara aceste procese si cum permit supermasivelor gauri negre sa creasca si sa evolueze in galaxii.

    GH. MANOIU | 23 IUNIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Flash-uri de energie detectate în galaxii îndepărtate ar putea fi dovezi ale existenţei navelor spaţiale interstelare extraterestre propulsate cu pânze de lumină.
    Telescopul spaţial Spitzer al agenţiei americane NASA a dezvăluit primul sistem cunoscut de şapte planete de dimensiuni apropiate cu Pământul, în jurul unei singure stele.
    O echipă internaţională de astronomi a descoperit o planetă tânără, exotică, care nu orbitează în jurul unei stele. Planeta care pluteşte liberă prin spaţiu, numita PSO J318.5 – 22, este la numai 80 de ani lumină de Pământ şi are o masă de şase ori cât a planetei Jupiter. S-a format acum 12 milioane de ani şi poate fi considerată un nou născut.
    Cel puţin 170 de milioane de bucăţi de gunoi spaţial circulă acum pe orbita Pământului, aceste resturi putând distruge toţi sateliţii în lucru.
    Un sicriu extraterestru ar putea fi adăugat pe lunga listă de obiecte curioase "găsite" pe suprafaţa Planetei Roşii. Această ciudăţenie a fost semnalată la o privire mai atentă asupra imaginilor luate de roverul Curiosity.
    Oamenii de ştiinţă din Australia vor să urmărească gunoaiele spaţiale mici şi să le distrugă cu lasere de pe Pământ, pentru a preveni coliziunile care ar putea avea loc între acestea şi navele spaţiale.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact