Spațiu

    Pelerin printre stele


    O echipă internaţională de astronomi a descoperit o planetă tânără, exotică, care nu orbitează în jurul unei stele. Planeta care pluteşte liberă prin spaţiu, numita PSO J318.5 – 22, este la numai 80 de ani-lumină de Pământ şi are o masă de şase ori cât a planetei Jupiter.



    PSO J318.5-22. Foto: N. Metcalfe & Pan-STARRS 1 Science Consortium


    Planeta s-a format acum 12 milioane de ani şi poate fi considerată un nou născut. Ea fost identificată cu telescopul Pan - STARRS 1 (PS1), de echipa de la Institutul de Astronomie al Universitatii Hawaii.

    Observaţiile atronomice au arătat că are proprietăţi similare cu planetele gigantice de gaz, care orbitează în jurul unei stele.

    Cercetatorii nu au mai întâlnit până acum aşa ceva, un obiect liber prin spaţiu care să arate în felul acesta. Are caracteristicile planetelor tinere descoperite în jurul unor stele, dar este în derivă, singură.

    Planete în afara unui sistem solar au fost mai fost descoperite, dar de regulă prin metode indirecte, puţine fiind fotografiate direct, toate în jurul unor stele tinere, cu o vârstă sub 200 de milioane de ani.

    Planeta aceasta, însă, a fost fotografiată direct. Ea este unul dintre cele mai mici obiecte cunoscute care plutesc liber. Dar un aspect interesant este masa ei, culoarea şi energia degajată, majoritatea în infraroşu, similară cu a altor planete fotografiate direct.

    Nefiind în apropierea unei stele, va fi mai uşor de studiat. Atunci când a fost descoperită, telescopul căuta de fapt stele pitice maro, care emit o culoare roşie, iar această planetă este mai roşie chiar decât stelele maro. Dar măsuratorile făcute de NASA au arătat că PSO J318.5 – 22 nu a fost o stea maro.

    Prin monitorizarea poziţiei s-a concluzionat că planeta face parte dintr-un grup de stele tinere, Beta Pictoris, format acum 12 milioane de ani. De altfel şi steaua Beta Pictoris are o planetă gigantică de gaz ce o orbitează. PSO J318.5 – 22 este mai mică decât aceasta şi probabil formată într-un mod diferit.

    GH. MANOIU | 16 OCTOMBRIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Cel puţin 170 de milioane de bucăţi de gunoi spaţial circulă acum pe orbita Pământului, aceste resturi putând distruge toţi sateliţii în lucru.
    Un sicriu extraterestru ar putea fi adăugat pe lunga listă de obiecte curioase "găsite" pe suprafaţa Planetei Roşii. Această ciudăţenie a fost semnalată la o privire mai atentă asupra imaginilor luate de roverul Curiosity.
    Cea mai mare lună din sistemul nostru solar, Ganymede, satelit al lui Jupiter, ar putea fi făcută din straturi suprapuse de gheaţă şi oceane, într-un fel de sandwich, conform cu ultimele cercetări ale NASA.
    Cercetători de la University of Texas, Austin’s Institute for Geophysics, Georgia Institute of Technology, şi Max Planck Institute for Solar System Research, au ajuns la concluzia că oceanul subteran de pe luna lui Jupiter, Europa, ar putea avea curenţi adânci şi modele de circulaţie cu transferuri de căldură şi energie capabile să susţină viaţa biologică. O nouă speranţă pentru cei care caută viaţa extraterestră.
    Roverul Curiosity al NASA şi urmele deplasării sale pe suprafaţa planetei Marte sunt vizibile pe o imagine luată de camera de înaltă rezoluţie a Mars Reconnaissance Orbiter care se roteşte pe orbită în jurul planetei.
    Cercetătorii elveţieni şi belgieni, au realizat primul detector de mişcare pentru găsirea formelor de viaţă microscopice pe planete îndepărtate.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact