Sănătate

    Celulele canceroase pot dezactiva capacitatea de lupta a celulelor imunitare


    Apetitul pentru zahar al celulelor canceroase are consecinte grave pentru functionarea celulelor imune. Atunci cand sunt tinute departe de zahar, celulele imune critice, numite celule T, nu mai produc interferonul gamma, un compus inflamator important pentru combaterea tumorilor si al unor tipuri de infectii.



    Interferon gamma. Foto: Wikipedia.


    Cercetatori de la Washington University School of Medicine au studiat comportamentul acestor importante celule ce apara organismul. Ca majoritatea celulelor, celulele T pot produce energie fie prin fosforilare oxidativa, fie prin glicoliza aeroba, o metoda mai putin eficienta.

    Celulele produc in mod normal energie prin fosforilare oxidativa, dar pentru asta au nevoie de oxigen. Daca nu au oxigen, trec la glicoliza aeroba. Nivelul scazut de zahar poate obliga celulele sa utilizeze fosforilari oxidative.

    Oamenii de stiinta erau de parere pana acum ca celulele, inclusiv celulele T trec la glicoliza aeroba atunci cand e nevoie sa se reproduca rapid. Iar celulele T proliferează rapid ca raspuns la invadatori sau tumori.

    Conform studiului actual, celulele T folosesc de asemenea fosforilarea oxidativa pentru a sprijini proliferarea. Atunci cand au fortat trecerea de la glicoliza aeroba la fosforilare oxidativa, au constatat ca proteinele implicate in glicoliza nu dispar. In cazul celulelor T aceasta poate fi o problema. deoarece una dintre aceste proteine, GAPDH, poate inhiba producerea de interferon gamma.

    Cand au fost puse celulele T alaturi de celule canceroase ce consuma o cantitate mare de zahar, capacitatea celulelor T de a produce compusi inflamatori a fost afectata. Cand au primit zahar, ele si-au dublat capacitatea de a produce compusi inflamatori.

    Celulele T pot ajunge in tumori, dar din pacate, ele sunt de multe ori ineficiente in a distruge celulele canceroase. Lipsa capacitatii de a produce interferon gamma ar putea fi unul dintre motivele pentru care nu reusesc sa omoare tumorile.

    Intelegerea modului in care metabolismul zaharului afecteaza productia de interferon ar putea ajuta la dezvoltarea de tratamente pentru cancer si pe de alta parte, inhibarea productiei de interferon gamma ar ajuta in tratarea bolilor autoimune in care celulele T produc prea mult, ducand la inflamatii.

    GH. MANOIU | 8 OCTOMBRIE 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Ţelina, anghinarea şi unele ierburi, in special oregano mexican, conţin apigenină şi luteolină, flavonoide ce distrug celulele canceroase pancreatice umane pe culturi de laborator, prin inhibarea unei enzime importante.
    Oamenii de stiinta de la CSIRO Australia fac cercetari pentru a dezvolta un test de screening pentru depistarea precoce a bolii Alzheimer. Ei au identificat in sange markeri biologici care sunt asociati cu acumularea de proteine toxice in creier, ce incepe cu ani buni inainte de primele simptome ale bolii, si inainte de a se produce daune ireversibile. Depistarea precoce este esentiala pentru a incepe un tratament inainte de a fi prea tarziu.
    O echipă britanică de cercetători de la Universitatea Bradford a dezvoltat ceea ce ar putea fi un simplu test de sânge care ar putea detecta toate cazurile de cancer. Tehnica presupune supunerea celulelor albe din sânge la lumină ultravioletă, lumină care dăunează ADN-ului celulelor.
    Cercetari de ultima ora facute de specialisti de la Ohio State University au aratat ca o substanta ce se gaseste in unele alimente din dieta mediteraneana, prin modificarea pe care o face asupra unei secvente specifice din reglarea genetica, re-educa celulele canceroase sa isi piarda superputerea de a scapa de moarte si sa se comporte ca niste celule normale, care mor programat.
    Mai multe studii ştiinţifice au arătat că cafeaua are un efect protector împotriva cancerului de sân și a altor tipuri de cancer. Un nou studiu realizat la Universitatea din Lund, Suedia, arată modul în care cafeaua protejează împotriva reapariţiei cancerului de sân.
    Conform cercetarilor facute in ultimii 25 de ani la University of Eastern Finland - Institute of Biomedicine, exista o legatura intre nivelul de hyaluronan si pronosticul de cancer, in cancerul de san, prostata, colon, uterin, pulmonar si ovarian. Acelasi indicator poate fi folosit pentru a urmari evolutia bolii canceroase. Inhibarea sintezei de acid hialuronic sau blocarea influentei sale, este studiata acum pentru aplicatii terapeutice.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact