Sănătate

    Se cauta un test de sange pentru Alzheimer


    Oamenii de stiinta de la Commonwealth Scientific and Industrial Research Organisation (CSIRO) Australia fac cercetari pentru a dezvolta un test de screening pentru depistarea precoce a bolii Alzheimer.



    Structura atomica a proteinei Amyloid-beta. Foto: CSIRO


    Ei au identificat in sange markeri biologici care sunt asociati cu acumularea de proteine toxice in creier, ce incepe cu ani buni inainte de primele simptome ale bolii, si inainte de a se produce daune ireversibile.

    Depistarea precoce este esentiala pentru a incepe un tratament inainte de a fi prea tarziu.

    Alzheimer este principala cauza de dementa. Au fost analizate datele de la 273 de participanti la studiu, persoane cu varsta in jur de 65 de ani, unii sanatosi, altii cu tulburari cognitive usoare si altii cu boala Alzheimer.

    S-au identificat noua markeri care se coreleaza cu imaginile tomografice ce indica proteina toxica, amiloid beta, ce se depoziteaza in creier sub forma de placi mai devreme decat dezvoltarea bolii.

    Acumularea de proteine toxice este una dintre cele mai timpurii modificari in creier ce se asociaza cu boala Alzheimer.

    Nivelul de beta-amiloid devine anormal cu 17 ani inainte de aparitia simptomelor de dementa. Aceasta ofera mai mult timp pentru a incetini progresul bolii. Un test de sange ar fi ideal pentru a ajuta la identificarea persoanelor cu risc, inainte de diagnosticarea prin teste cognitive sau imagistica.

    GH. MANOIU | 26 MAI 2013




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă britanică de cercetători de la Universitatea Bradford a dezvoltat ceea ce ar putea fi un simplu test de sânge care ar putea detecta toate cazurile de cancer. Tehnica presupune supunerea celulelor albe din sânge la lumină ultravioletă, lumină care dăunează ADN-ului celulelor.
    Cercetari de ultima ora facute de specialisti de la Ohio State University au aratat ca o substanta ce se gaseste in unele alimente din dieta mediteraneana, prin modificarea pe care o face asupra unei secvente specifice din reglarea genetica, re-educa celulele canceroase sa isi piarda superputerea de a scapa de moarte si sa se comporte ca niste celule normale, care mor programat.
    Mai multe studii ştiinţifice au arătat că cafeaua are un efect protector împotriva cancerului de sân și a altor tipuri de cancer. Un nou studiu realizat la Universitatea din Lund, Suedia, arată modul în care cafeaua protejează împotriva reapariţiei cancerului de sân.
    Conform cercetarilor facute in ultimii 25 de ani la University of Eastern Finland - Institute of Biomedicine, exista o legatura intre nivelul de hyaluronan si pronosticul de cancer, in cancerul de san, prostata, colon, uterin, pulmonar si ovarian. Acelasi indicator poate fi folosit pentru a urmari evolutia bolii canceroase. Inhibarea sintezei de acid hialuronic sau blocarea influentei sale, este studiata acum pentru aplicatii terapeutice.
    O echipă de la Universitatea Duke din Carolina de Nord, Statele Unite ale Americii, au descoperit că celule ale sistemului imunitar care protejează în mod normal creierul, încep să consume un nutrient vital numit arginină în primele etape ale maladiei Alzheimer.
    Oamenii de ştiinţă de la Centrul pentru Controlul şi Prevenirea Bolilor din Statele Unite au descoperit primul caz în care o persoană s-a îmbolnăvit de la celulele canceroase ale unui parazit.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact