Spațiu

    China analizează posibilitatea unei reţele de sateliţi de monitorizare globală


    În urma dispariţiei avionului în care majoritatea pasagerilor erau chinezi, Beijingul examinează posibilitatea de a lansa câteva zeci de sateliţi care să formeze o reţea de monitorizare planetară.


    China ar dori să lanseze mai mult de 50 de sonde care să orbiteze planeta şi să formeze o reţea de supraveghere cel puţin la fel de mare ca cea a Statelor Unite, care se estimează că ar opera 50 de astfel de sateliţi.

    Frustrarea la care a dus căutarea haotică a zborului MH370, a făcut ca proiectul să castige tot mai mulţi adepţi printre factorii de decizie de la Beijing. Odată aprobat proiectul, sateliţii ar putea fi lansaţi în mai puţin de doi ani, cu un buget global de aproximativ 20 miliarde de yuani (2,3 miliarde de euro).

    În momentul de faţă, sateliţii de observare şi monitorizare operaţi de China se concentrează asupra teritoriului chinez şi a zonei din imediata vecinătate, iar numărul lor este secret de stat.

    Mai mult de 1000 de sateliţi orbitează Pământul, majoritatea fiind pentru comunicaţii. Serviciile de observare internaţională sunt dominate de SUA şi UE.

    China a lansat anual 15 sateliţi şi dacă vrea să îşi atingă obiectivul va trebui să îşi dubleze capacităţile de lansare. De asemenea, China va trebui să aibă în vedere creşterea numărului de staţii la sol, nu numai pe teritoriul naţional ci şi în alte ţări, pentru o mai rapidă transmitere a datelor.

    GH. MĂNOIU | 1 APRILIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Analiza unei probe de roca colectate de roverul Curiosity arata ca planeta Marte ar fi putut avea, candva, conditii favorabile vietii. Luna trecuta, Curiosity a forat intr-o roca sedimentara, in Gale Crater. In pulberea gri de la proba de foraj, oamenii de stiinta au gasit sulf, azot, hidrogen, oxigen, fosfor, carbon, componente chimice cheie pentru viata.
    Vorbind la 45 de ani după ce a păşit pe Lună, astronautul american Edwin E. Aldrin spune că primii oameni pe Marte ar trebui să construiască acolo o colonie permanentă.
    Eskimo Nebula numita si NGC 2392, din constelatia Gemenii, situata la 4200 ani-lumina de Pamant, este o nebuloasa planetara, faza terminala a unei stele cum este Soarele, cand devine o gigantica rosie si arunca in spatiu straturile sale exterioare.
    Pe imaginile transmise de roverul Curiosity de la NASA a fost reperată o formă care seamănă cu o lingură mare ce zace pe suprafaţa prăfuită a planetei Marte.
    Telescopul spaţial Spitzer al agenţiei americane NASA a dezvăluit primul sistem cunoscut de şapte planete de dimensiuni apropiate cu Pământul, în jurul unei singure stele.
    O echipă internaţională de astronomi a descoperit o planetă tânără, exotică, care nu orbitează în jurul unei stele. Planeta care pluteşte liberă prin spaţiu, numita PSO J318.5 – 22, este la numai 80 de ani lumină de Pământ şi are o masă de şase ori cât a planetei Jupiter. S-a format acum 12 milioane de ani şi poate fi considerată un nou născut.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact