Ediţia în limba română
    News / Mapamond

    Misterioasa Doamnă Roşie în vârstă de 19000 de ani

    Arheologii care lucrează într-o peşteră din Cantabria, Spania, au descoperit o femeie din Epoca de Gheaţă, vopsită în culoarea roşie.



    La cueva del Mirón (Cantabria, Spania).


    Femeia a fost descoperită în 2010 într-o peşteră cunoscută sub numele de El Mirón, care a fost un adăpost contra frigului în timpul ultimei perioade glaciare din Pleistocen, cunoscută ca Epoca de Gheaţă.

    Femeia găsită avea 35-40 de ani când a decedat, în urmă cu aproximativ 19000 ani. Analiza oaselor sugerează că a fost în stare bună de sănătate, cu un regim alimentar care consta în principal din carne de cerb, peşte şi ciuperci, iar motivul pentru care a murit nu este cunoscut.

    Arheologii de la Universitatea din New Mexico şi Universitatea Cantabria, cred că înmormântarea neobişnuită a femeii ar fi fost un ceremonial.

    Femeia a fost lăsată să se descompună în aer liber, apoi scheletul ei a fost pictat cu roşu înainte de a fi îngropat. Această vopsea roşie era greu de fabricat, deoarece oxidul de fier necesar nu exista în zonă.

    Doamna Roşie din Cantabria împărtăşeşte titlul cu Doamna Roşie din Paviland, un alt celebru schelet vopsit în roşu, în vârstă de 33000 de ani, găsit în Țara Galilor, care s-a dovedit în cele din urmă a fi un tânăr.

    Doamna Roşie din Cantabria nu a zăcut netulburată 19000 de ani; un os din coapsă prezintă semne că ar fi fost mestecat de către un câine sau un lup apoi re-îngropat. Alte oase, inclusiv craniul, lipsesc şi au fost, probabil, mutate la un alt sit, din motive religioase.

    Nu se cunoaşte de ce oamenii din acea vreme vopseau morţii în roşu, şi de ce, în câteva cazuri, aceştia au fost îngropaţi în peşteri.

    11 APRILIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Imaginea luată de roverul Curiosity pe Planeta Roşie a stârnit entuziastmul vânătorilor de extratereştri. În imagine se văd forme asemănătoare cu ale unui femur de dinozaur.
    Cel mai vechi computer din lume, cum a fost numit Mecanismul din Antikythera, este un dispozitiv analog complex, format din cadrane şi rotiţe, conceput pentru a prevedea poziţiile astronomice şi eclipsele, inventat de greci acum mai bine de 2100 de ani.
    În mod obişnuit, Etiopia a fost considerată ca leagănul oamenilor moderni, deoarece aici au fost găsite cele mai vechi fosile de Homo sapiens, dar o nouă descoperire sugerează că originea oamenilor moderni s-ar putea muta în Maroc.
    Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona, Statele Unite, au analizat mineralele din jurul super-vulcanului din Parcul Național Yellowstone şi au ajuns la o concluzie surprinzătoare. Acesta ar putea erupe mult mai repede decât se aşteptau şi viaţa, aşa cum o ştim, ar putea să înceteze.
    O echipă de arheologi turci au descoperit sub biserica Sf. Nicolae din oraşul Demre, în provincia Antalya din sudul Turciei, un cavou care ar putea păstra rămăşiţele Sf. Nicolae din Mira, sfântul creştin în urma căruia s-a creat mitul lui Moş Crăciun.
    O echipă de arheologi de la British Museum, London's Natural History Museum şi Queen Mary College de la University of London au anunţat descoperirea unor amprente de picioare umane, vechi de cel puţin 800000 ani, în noroi întărit, la Happisburgh, pe coasta de est. Sunt urmele a cinci persoane şi sunt cele mai vechi găsite în afara Africii, şi cele mai vechi dovezi ale vieţii umane din nordul Europei.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact