Mapamond

    Se caută piesele lipsă din cel mai vechi computer al lumii


    Cel mai vechi computer din lume, cum a fost numit Mecanismul din Antikythera, este un dispozitiv analog complex, format din cadrane şi rotiţe, conceput pentru a prevedea poziţiile astronomice şi eclipsele, inventat de greci acum mai bine de 2100 de ani.



    Mecanismul din Antikythera. Foto: Marsyas/Wikipedia (CC BY 2.5)


    Din acest mecanism au fost recuperate în 1900, din epava unei nave scufundate în largul insulei Antikythera de lângă Creta, 82 de fragmente.

    Institutul Oceanografic Woods Hole din Statele Unite, a primit în 2012 permisiunea de la guvernul elen de a efectua noi scufundări în jurul bancurilor adânci de lângă Antikythera. Cercetătorii speră să găsească alte piese mici ale mecanismului şi să localizeze şi să exploreze şi alte epave din zonă.

    Un scafandru va purta Exosuit, un costum de scufundări atmosferic, cum a fost numit, realizat din aliaj de aluminiu cu o sursă de oxigen de 50 de ore, ca un submarin pentru o singură persoană, care să permită scafandrului să lucreze la adâncimi de 305 metri, unde presiunea ar zdrobi un explorator neechipat.

    Costumul are prevăzut un cablu de alimentare şi un cablu de fibră optică pentru transmisii video. În caz de urgenţă, patru oameni asigură la suprafaţă controlul şi ridicarea scafandrului.

    Jacques-Yves Cousteau a vizitat epava pentru ultima oară în 1978, dar nu a găsit nici o rămăşită suplimentară a mecanismului.

    GH. MĂNOIU | 8 IUNIE 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    În mod obişnuit, Etiopia a fost considerată ca leagănul oamenilor moderni, deoarece aici au fost găsite cele mai vechi fosile de Homo sapiens, dar o nouă descoperire sugerează că originea oamenilor moderni s-ar putea muta în Maroc.
    Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona, Statele Unite, au analizat mineralele din jurul super-vulcanului din Parcul Național Yellowstone şi au ajuns la o concluzie surprinzătoare. Acesta ar putea erupe mult mai repede decât se aşteptau şi viaţa, aşa cum o ştim, ar putea să înceteze.
    O echipă de arheologi de la British Museum, London's Natural History Museum şi Queen Mary College de la University of London au anunţat descoperirea unor amprente de picioare umane, vechi de cel puţin 800000 ani, în noroi întărit, la Happisburgh, pe coasta de est. Sunt urmele a cinci persoane şi sunt cele mai vechi găsite în afara Africii, şi cele mai vechi dovezi ale vieţii umane din nordul Europei.
    O echipă internaţională de arheologi condusă de New York University a studiat timp de 13 ani rămăşiţe descoperite în sud-vestul Franţei şi a ajuns la concluzia că neandertalienii, precursori ai oamenilor moderni, îşi îngropau morţii. Descoperirea nu confirmă numai existenţa unor morminte în Europa de Vest ci şi o capacitate cognitivă necesară.
    O mumie adusă în Germania de o prinţesă bavareză după o expediţie în America de Sud, în 1898, şi care nu fusese identificată, a fost analizată de cercetătorii de la Universitatea din Munchen. După aducerea ei, mumia a fost ignorată şi multă vreme s-a crezut că a fost găsită în mlaştinile din Germania.
    O hartă stelară găsită pe plafonul unui mormânt antic din Japonia este considerată cea mai veche hartă stelară şi a fost bazată pe observaţiile astronomice realizate cu secole mai devreme în China.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact