Mapamond

    Oase pe Marte?


    Imaginea luată de roverul Curiosity, folosind MastCam Left, pe 14 august 2014 la ora 21:54, a stârnit entuziastmul vânătorilor de extratereştri. În imagine se văd forme asemănătoare cu ale unui femur de dinozaur. Dar specialiştii de la NASA cred că sunt rezultatul eroziunii.



    Rocă asemănătoare unui femur pe Marte. Foto: NASA/JPL-Caltech/MSSS


    Pentru vânătorii de viaţă extraterestră, imaginea este o dovadă că animalele mari cutreierau o dată pe Marte, eventual chiar dinozauri.

    Dacă viaţa a existat vreodată pe Marte, oamenii de ştiinţă se aşteaptă că aceasta să fi fost sub forma unor forme simple de viaţă, numite microbi. Marte probabil nu a avut niciodată suficient oxigen în atmosferă sau în altă parte pentru a sprijini organisme complexe. Astfel, existenţa unor fosile mari nu este de crezut.

    De 3 miliarde de ani, Marte este un loc pustiu, fără nici o apă curgătoare şi cu o atmosferă extrem de rarefiată.

    GH. MĂNOIU | 24 AUGUST 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Microsoft a dezvoltat Skype Translator, o aplicaţie pentru Skype care traduce conversaţiile de voce în alte limbi în timp aproape real.
    Cel mai vechi computer din lume, cum a fost numit Mecanismul din Antikythera, este un dispozitiv analog complex, format din cadrane şi rotiţe, conceput pentru a prevedea poziţiile astronomice şi eclipsele, inventat de greci acum mai bine de 2100 de ani.
    În mod obişnuit, Etiopia a fost considerată ca leagănul oamenilor moderni, deoarece aici au fost găsite cele mai vechi fosile de Homo sapiens, dar o nouă descoperire sugerează că originea oamenilor moderni s-ar putea muta în Maroc.
    Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona, Statele Unite, au analizat mineralele din jurul super-vulcanului din Parcul Național Yellowstone şi au ajuns la o concluzie surprinzătoare. Acesta ar putea erupe mult mai repede decât se aşteptau şi viaţa, aşa cum o ştim, ar putea să înceteze.
    O echipă de arheologi de la British Museum, London's Natural History Museum şi Queen Mary College de la University of London au anunţat descoperirea unor amprente de picioare umane, vechi de cel puţin 800000 ani, în noroi întărit, la Happisburgh, pe coasta de est. Sunt urmele a cinci persoane şi sunt cele mai vechi găsite în afara Africii, şi cele mai vechi dovezi ale vieţii umane din nordul Europei.
    O echipă internaţională de arheologi condusă de New York University a studiat timp de 13 ani rămăşiţe descoperite în sud-vestul Franţei şi a ajuns la concluzia că neandertalienii, precursori ai oamenilor moderni, îşi îngropau morţii. Descoperirea nu confirmă numai existenţa unor morminte în Europa de Vest ci şi o capacitate cognitivă necesară.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact