Mapamond

    A fost rezolvat misterul piramidelor?


    Modul cum au reuşit anticii egipteni să transporte uriaşele blocuri de piatră de 2,5 tone utilizate la construirea piramidelor a fost un lucru ce a uimit istoricii timp de secole şi a fost unul dintre subiectele preferate ale pasionaţilor de extratereştri. Acum, cercetătorii ar putea avea răspunsul.



    Platoul Giza. Foto: Robster1983/Wikimedia Commons


    Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Amsterdam, Olanda au venit cu o teorie: se udă nisipul şi pe el alunecă pietrele mari puse pe sănii cu marginile răsfrânte.

    Ei au experimentat în laborator, folosind modelul unei sănii egiptene într-o tavă cu nisip. Experimentul a arătat că forţa de tragere este invers proporţională cu rigiditatea nisipului.

    O sanie alunecă mult mai uşor pe nisipul întărit prin udare, pentru simplul motiv că nisipul nu se adună în faţa saniei, aşa cum se întâmplă in cazul nisipului uscat.

    Cantitatea de apă folosită este elementul cel mai important. Prea multă sau prea puţină apă nu duce la efectul dorit. Dar conform acestei teorii apare o altă întrebare crucială: de unde au avut constructorii suficientă apă să creeze pistele pentru sănii?

    Există 138 de piramide în Egipt, construite începând cu anul 2630 i.Hr. Cele mai cunoscute sunt pe platoul Giza, la marginea municipiului Cairo.

    GH. MĂNOIU | 2 MAI 2014




    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Imaginea luată de roverul Curiosity pe Planeta Roşie a stârnit entuziastmul vânătorilor de extratereştri. În imagine se văd forme asemănătoare cu ale unui femur de dinozaur.
    Microsoft a dezvoltat Skype Translator, o aplicaţie pentru Skype care traduce conversaţiile de voce în alte limbi în timp aproape real.
    Cel mai vechi computer din lume, cum a fost numit Mecanismul din Antikythera, este un dispozitiv analog complex, format din cadrane şi rotiţe, conceput pentru a prevedea poziţiile astronomice şi eclipsele, inventat de greci acum mai bine de 2100 de ani.
    În mod obişnuit, Etiopia a fost considerată ca leagănul oamenilor moderni, deoarece aici au fost găsite cele mai vechi fosile de Homo sapiens, dar o nouă descoperire sugerează că originea oamenilor moderni s-ar putea muta în Maroc.
    Cercetătorii de la Universitatea de Stat din Arizona, Statele Unite, au analizat mineralele din jurul super-vulcanului din Parcul Național Yellowstone şi au ajuns la o concluzie surprinzătoare. Acesta ar putea erupe mult mai repede decât se aşteptau şi viaţa, aşa cum o ştim, ar putea să înceteze.
    O echipă de arheologi de la British Museum, London's Natural History Museum şi Queen Mary College de la University of London au anunţat descoperirea unor amprente de picioare umane, vechi de cel puţin 800000 ani, în noroi întărit, la Happisburgh, pe coasta de est. Sunt urmele a cinci persoane şi sunt cele mai vechi găsite în afara Africii, şi cele mai vechi dovezi ale vieţii umane din nordul Europei.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact