O lume a cunoașterii

    Mapamond

    Un video făcut în Parcul Naţional Yellowstone, Wyoming, din Statele Unite, arată nu una ci patru făpturi verticale în spatele unui grup de bizoni, despre care amatorii de senzaţional spun că sunt Sasquatch, cum mai este numit Bigfoot. »
    Două sculpturi care au lâncezit în obscuritate pentru mai mult de un secol, ar putea fi singurele lucrări de bronz rămase după Michelangelo. »
    O pădure veche de mii de ani a fost descoperită de scufundătorii de la Sea Search sub apele mării, în largul coastelor din Norfolk, Marea Britanie. »
    O echipă interdisciplinară de cercetători spanioli, utilizând camere cu infraroşu, scanere 3D şi radare ce penetrează prin sol, a verificat cinci zone ale bisericii din Convento de las Monjas Trinitarias Descalzas din Madrid în căutarea rămăşiţelor celebrului scriitor Cervantes. »
    Cercetătorii de la Universitatea din Siena, Italia, au descoperit la limita de est a vastului platou antarctic, numeroase fragmente de trunchiuri fosile pietrificate, multe dintre ele carbonizate. »
    Oamenii de ştiinţă de la California Institute of Technology şi de la China Earthquake Administration au descoperit un canion vechi, adânc îngropat sub râul Yarlung, în partea de sud a Tibetului. »
    Un nou studiu a scos la iveală că Mecanismul Antikythera este cu 100 de ani mai vechi decât se credea şi nu este realizat de celebrul matemacian Arhimede. »
    Oraşul Ribe din sud-vest Jutlandei, pe coasta de vest a Danemarcei, cel mai vechi oraş din Scandinavia, a fost un centru comercial vital în primii ani ai secolului al optulea, conform unui nou studiu. Aceasta aduce o nouă imagine asupra perioadei vikingilor. »
    O scrisoare între doi faimoşi scriitori din Franţa, Albert Camus şi Jean-Paul Sartre, a fost descoperită într-o ramă, deasupra şemineului unui colecţionar de autografe, unde a fost ţinută timp de 44 de ani. »
    O sabie medievală, fabricată în Germania în secolul al 12-lea, decorată în Suedia şi descoperită accidental în 1975 sub un copac în regiunea Novosibirsk, Siberia, dă bătăi de cap oamenilor de ştiinţă pentru stabilirea originii sale. »
    Una dintre cele mai mari catastrofe cosmice din istoria sistemului nostru solar a lăsat urme în Suedia. Craterele studiate în centrul Suediei arată că doi asteroizi gemeni au lovit Pământul în urmă cu 458 milioane ani. »
    Neurochirurgi, antropologi şi arheologi lucrează pentru a recrea tehnicile chirurgicale ale anticilor, după ce au constatat că o operaţie pe creier, veche de 2300 ani efectuată în Siberia, a avut succes. »
    Craniul Copilului Taung a fost supus unor investigaţii tomografice computerizate de înaltă rezoluţie la Wits University şi rezultatele pun la îndoială teoria care spune că Australopithecus africanus arată aceleaşi adaptări craniene găsite la copii mici şi la sugarii moderni, adică nu prezintă dezvoltarea creierului în regiunea prefrontală similară cu a omului modern. »
    Regele Angliei, Richard al III-lea, este faimos pentru replica redată în piesa lui Shakespeare, "regatul meu pentru un cal", înainte de moartea sa în luptă. Dar un nou studiu sugerează că el s-ar putea să fi strigat pentru o cască şi nu pentru un cal. »
    Deşi s-a crezut că în Danemarca nu au fost construite decât patru fortăreţe circulare ale vikingilor, după 60 de ani, cercetătorii au făcut o nouă descoperire care ar putea să aducă mai multă lumină asupra epocii regelui viking Harald Dinte Albastru. »
    Imaginea luată de roverul Curiosity pe Planeta Roşie a stârnit entuziastmul vânătorilor de extratereştri. În imagine se văd forme asemănătoare cu ale unui femur de dinozaur. »
    Insula Niijima, apărută din ocean în noiembrie anul trecut la o mie de kilometri sud de Tokyo, continuă să crească. Aceasta, care era în primele zile într-o formă aproximativ ovală, a ajuns să se unească cu insula nelocuită Nishinoshima, situata la 500 metri. »
    Piatra Cochno din West Dunbartonshire, Scoţia, poartă pe ea gravuri săpate acum 5000 de ani, în epoca bronzului. A fost descoperită în 1887 pe un teren agricol. Este acoperită cu aproximativ 90 de simboluri săpate: cupe, spirale canelate, o cruce cu inele, o pereche de picioare cu patru degete şi măsoara aproximativ 13 metri pe 8 metri. »
    Oamenii de ştiinţă şi experţi în artă au găsit un tablou ascuns sub una dintre primele capodopere ale lui Pablo Picasso, Camera Albastră, folosind imagini în infraroşu. Tabloul găsit reprezintă un bărbat necunoscut, pictat într-o compoziţie verticală in care îşi sprijină capul în mână. »
    Cel mai vechi computer din lume, cum a fost numit Mecanismul din Antikythera, este un dispozitiv analog complex, format din cadrane şi rotiţe, conceput pentru a prevedea poziţiile astronomice şi eclipsele, inventat de greci acum mai bine de 2100 de ani. »
    Un mormânt şi o mumie veche de 5.600 de ani, înainte de prima dinastie de faraoni au fost descoperite în sudul Egiptului. »
    Modul cum au reuşit anticii egipteni să transporte uriaşele blocuri de piatră de 2,5 tone utilizate la construirea piramidelor a fost un lucru ce a uimit istoricii timp de secole şi a fost unul dintre subiectele preferate ale pasionaţilor de extratereştri. Acum, cercetătorii ar putea avea răspunsul. »
    O serie de ştiri apărute în mass-media spaniolă afirmă că o echipă de arheologi catalani ar fi găsit una dintre cele mai vechi imagini ale lui Isus. Fresca este într-o cameră subterană datând din secolul şase sau şapte d.Hr. în oraşul antic egiptean Oxyrhynchus, cunoscut pentru miile de papirusuri găsite aici şi reprezintă un tânăr cu părul creţ, îmbrăcat într-o tunică scurtă, cu mâna ridicată ce pare să dea o binecuvântare. »
    Specialişti în medicină legală din Spania şi-au anunţat intenţia de a căuta într-o mănăstire din Madrid rămăşiţele lui Miguel de Cervantes. »
    Cercetătorii de la Institute of Evolutionary Biology din Barcelona, Spania, au ajuns la concluzia că proba de sânge de pe o batistă păstrată într-o tărtăcuţă frumos decorată, care se crezuse mult timp că aparţine regelui francez Ludovic al XVI-lea decapitat prin ghilotinare de revoluţionarii de la 1793, nu este a lui. »
    O mumie adusă în Germania de o prinţesă bavareză după o expediţie în America de Sud, în 1898, şi care nu fusese identificată, a fost analizată de cercetătorii de la Universitatea din Munchen. După aducerea ei, mumia a fost ignorată şi multă vreme s-a crezut că a fost găsită în mlaştinile din Germania. »
    Muzeul The Okinawa Prefectural Museum & Art a anunţat descoperirea unor unelte din scoică vechi de aproximativ 20000 de ani, în peştera Sakitari-do, aproape de locul în care au fost găsite cele mai vechi schelete întregi din ţară. »
    Este pentru prima dată în peste 80 de ani de observaţii când monstrul din Loch Ness nu îşi face apariţia. Nessie, aşa cum a fost denumit, se pare că a plecat, sau a murit, după cum declară Gary Campbell însărcinat cu ţinerea registrului de apariţii. »
    O echipă de arheologi de la British Museum, London's Natural History Museum şi Queen Mary College de la University of London au anunţat descoperirea unor amprente de picioare umane, vechi de cel puţin 800000 ani, în noroi întărit, la Happisburgh, pe coasta de est. Sunt urmele a cinci persoane şi sunt cele mai vechi găsite în afara Africii, şi cele mai vechi dovezi ale vieţii umane din nordul Europei. »
    Cercetători japonezi de la Institutul de Egiptologie al Universităţii Waseda au descoperit un nou mormânt privat în zona el-Khokha din necropola thebană. Proprietarul mormântului este Khonsuemheb, care a fost “şef de atelier pentru Mut” şi “şef al fabricanţilor de bere ai templului lui Mut”. »
    O echipă internaţională de arheologi condusă de New York University a studiat timp de 13 ani rămăşiţe descoperite în sud-vestul Franţei şi a ajuns la concluzia că neandertalienii, precursori ai oamenilor moderni, îşi îngropau morţii. Descoperirea nu confirmă numai existenţa unor morminte în Europa de Vest ci şi o capacitate cognitivă necesară. »
    Numărul tigrilor aflaţi în libertate (specie protejată) scade de la an la an. Numai India a pierdut 63 de tigri în cursul anului 2013. Primul tigru pierdut în 2013 a fost în ianuarie în pădurile din Brahmapuri şi a fost un caz de braconaj, iar ultimul caz a fost raportat în decembrie şi este în curs de investigare. »
    O echipă internaţională de arheologi, care lucrează în Nepal, au descoperit la locul de naştere al lui Buddha o structură de lemn ce datează din secolul 6 î. Hr. Săpăturile la templul Maya Devi din Lumbini, Nepal, sit UNESCO din Patrimoniul Mondial, considerat locul de naştere al lui Buddha, au scos la lumină rămăşite ale unei construcţii din lemn ce se află sub alte temple din cărămidă. »
    Arheologii de la Instituto Nacional de Antropología e Historia si de la Universidad Nacional Autónoma de México au gasit o coada de dinozaur veche de 72 de milioane de ani. Este o coada intacta, formata din 50 de vertebre, cu o lungime de 5 metri. »
    Arheologi de la Washington University din St. Louis, Statele Unite, au anuntat descoperirea sub templul principal al orasului antic Maya din El Perú-Waka’, din nordul Guatemalei, a unui monument de piatra pe care este sculptat un text hieroglific ce povesteste despre o printesa din secolul al saselea. »
    Orasul Alb este unul dintre incitantele mistere ale lumii precolumbiene. La Ciudad Blanca in spaniola, Xucutaco in limba Nahuatl si Hueitapalan in limba Maya, este un oras legendar ce se presupune ca ar exista in regiunea Mosquitia din Honduras. Numele vine de la constructiile din piatra alba, care se vedeau de departe. »
    Civilizatia minoica este considerata prima civilizatie avansata din Europa. Ea s-a dezvoltat in insula Creta in Epoca Bronzului, acum peste 5000 de ani, dar pana acum nu se stia originea ei. Prin studii ADN s-a stabilit ca populatia minoica se inrudeste cu locuitorii de azi din Creta si cu cei din Europa. »
    Exista multe orase, localitati sau tinuturi inghitite de ape, scufundate, pierdute. Atlantida este doar cel mai celebru dintre ele. Un oras disparut, despre care putini au auzit si care s-a scufundat in Evul Mediu, este Dunwich, ce reprezinta cea mai mare asezare pierduta de pe coasta Marii Nordului, numit si Atlantida Marii Britanii. »
    In raul Khushmo din regiunea Tunguska, Siberia, s-au descoperit fragmente de meteorit ce se presupune ca provin de la corpul ceresc care a produs explozia din 1908. Descoperirea este considerata senzationala, fiindca ar putea sa faca lumina in aceasta enigma. »
    O echipa de arheologi de la Universitatea din York, Marea Britanie, va pleca in Nepal pentru a descoperi dovezi ale vietii preistorice in partea inalta din masivul Himalaya. Echipa va petrece patru saptamani studiind artefacte risipite la mare altitudine, adaposturi in piatra si pesteri ce au fost folosite ca locuinte si morminte in secolul 3 i.e.n. »






    TE-AR MAI PUTEA INTERESA:

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact